Prebrza vožnja, alkohol u krvi i bahatost u obilaženju bili su najčešći razlog zbog kog su vozači tražili sporazum s policijom.
Priznanje: Najčešće potpisani sporazumi zbog preticanja, alkohola u krvi i prebrze vožnje.
Od kada je, pre mesec dana, počela sa primenomnovina u Zakonu o prekršajima, policija je s vozačima sklopila 40 sporazuma o priznanju krivice pre izricanja presude za napravljen prekršaj.

sporazum o proznanju prekršaja

Slobodan Malešić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, kaže za „Blic“ da ovo nije mali broj i da od sporazuma i država i vozači i sudovi imaju korist.

To su vozači koji u poslednje dve godine nisu osuđivani za prekršaj u saobraćaju, a obraćali smo pažnju i o kakvoj kazni se radi. Za početak, sporazumi se sklapaju samo za blaže kazne, dok se sistem potpuno ne razradi. To su oni prekršaji gde je novčana kazna od 6.000 do 20.000 dinara. Sporazumom smanjujemo broj predmeta u sudovima, vozači dobijaju najblažu predviđenu kaznu, a država brže i efikasnije uzima novac – ističe Malešić.
Primer

Prekršaj – Srednja alkoholisanost (0,5 – 1,2 promila).

Predviđena kazna – oduzimanje dozvole 30-60 dana, 6.000-20.000 dinara, 2-4 kaznena poena.

Sporazum: Nema oduzimanja dozvole, kazna 6.000 dinara, 2-4 kaznena poena *
* kazneni poeni uvek ostaju i u vezi s njima nema sporazuma.
On kaže da je najveći problem sa sporazumom to što vozači nisu dovoljno upućeni.

– Sporazum se ne postiže s policajcem koji je vozača zaustavio. On napiše kaznu, prijavu pošalje sudu, a sporazum je moguće postići tek kada sud pokrene postupak. Tada vozač dolazi u policiju i sklapa sporazum, a to može da uradi sve dok sud ne donese presudu, odnosno u bilo kom trenutku sudskog postupka – objašnjava nedoumice Malešić.

Vozači su od pokretanja ove novine, najčešće sporazum postizali za srednju alkoholisanost, manja prekoračenja brzine, nepropisnu vožnju na autoputu, kršenje propisa sa probnom vozačkom dozvolom i nepropisna obilaženja i preticanja.
Izvor: Blic.

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

 

Previous postVisina sudskih troškova Next postIzvršenje radi vraćanja zaposlenog na rad
Dolaskom na ovaj web sajt saglasni ste u potpunosti sa činjenicom da vlasnik ovog web sajta neće preuzeti odgovornost za bilo kakve incidente, direktnu ili indirektnu štetu, uključujući ali neograničavajući se na: gubitke profita, gubitke podataka ili druge nematerijane gubitke (čak i ako je na takvu mogućnost bilo upozoreno), a koji nastanu usled korišćenja bilo kog servisa ovog sajta na nemaran ili nepažljiv način. Bez prethodno pribavljenog pismenog odobrenja vlasnika sajta nije dozvoljeno javno objavljivanje bilo kog dela sadrzaja sajta.