Uplatnice za račune čuvajte godinu dana

 

Potraživanja za komunalije, telefon i struju zastarevaju za 12 meseci, pa se posle tog roka ne može podneti tužba za prinudnu naplatu

računi tužba
Rešite se nepotrebnog smeća! Strah da će se neko komunalno preduzeće posle nekoliko godina setiti da mu niste platili neki račun i ispostaviti vam to dugovanje sa ogromnom kamatom naterao je građane da u kući čuvaju gomile starih uplatnica. Prema Zakonu o obligacionim odnosima, računi za sve komunalne usluge zastarevaju za godinu dana. To znači da posle tog roka nijedno komunalno preduzeće neće moći da tuži građanina sudu zbog neplaćenih obaveza. Poučena mnogobrojnim primerima, Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije, savetuje građane da račune za komunalije ipak čuvaju najmanje dve do tri godine. – Računi za komunalne usluge zastarevaju za godinu dana, ali građanima savetujemo da ih čuvaju najmanje dve-tri godine kako bi imali dokaz u slučaju da se neko kasnije seti da nešto, navodno, nije plaćeno. Što se ostalih računa tiče, za plaćenu garderobu, obuću, tehniku prema Zakonu o zaštiti potrošača građani uopšte ne moraju da čuvaju račune u slučaju reklamacije. Dovoljno je da imaju garantni list ili kutiju tog proizvoda i trgovci su dužni da im vrate novac – objašnjava Vida. Prema njenim rečima, Centar je tražio da se u novi zakon o zaštiti potrošača uvede da je potrošač dužan da ima fiskalni račun jer trgovci, kad vraćaju novac kupcima, imaju problem sa inspekcijskim kontrolama – kaže Vida i dodaje da, prema važećem Zakonu o zaštiti potrošača, za obuću i odeću važi garancija najmanje dve godine, kao i za tehniku. Ukoliko i izgubite uplatnice, nije zgoreg da znate da su, prema Zakonu o računovodstvu, sve firme koje pružaju neku uslugu dužne da evidenciju o vašim uplatama čuvaju najmanje pet godina.
FISKALNE RAČUNE  NE MORATE DA ČUVATE Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Goran Papović izjavio je da zakon ne propisuje čuvanje fiskalnih računa. – Ako želite da zamenite proizvod, potrebno je da ga ponesete i prodavcu kažete datum kupovine. Trgovac kroz kasu može da proveri da li je obavljena kupovina – objašnjava Papović.
RAČUNI ZA STRUJU  MESEC DO GODINU Skoro da nema domaćinstva u Srbiji koje nema arhivirane plaćene račune za struju za godinu dana, a pojedini građani čuvaju ih i duže. Iako u elektrodistribucijama građanima preporučuju da uplatnice za struju za jedan mesec čuvaju dok ne dobiju račun za sledeći mesec na kojem se, pored novog zaduženja, vidi i eventualni dug za raniji period, savet građanima je da ih ipak ne bacaju najmanje godinu dana.
RAČUN ZA FIKSNI  GODINU DANA Računi za fiksni telefon zastarevaju za godinu dana. Na osnovu toga da se zaključiti da je i uplatnice za plaćene telefonske usluge potrebno čuvati za taj period. Posle tog roka potrošač račune može slobodno da baci jer isporučilac telefonskih usluga neće moći da pokrene sudski proces za naplatu eventualnih neizmirenih dugova zbog zastarelosti potraživanja. U slučaju da je sudski postupak već pokrenut zbog neizmirenih dugovanja, ona će biti naplaćena sudskim putem.
RAČUN „INFOSTAN“  NAJMANJE TRI GODINE Komunalne usluge kao što su grejanje, voda, zajednička struja, koje su objedinjene na računu „Infostana“, zastarevaju za godinu dana. Na uplatnicama koje domaćinstva dobijaju svakog meseca naznačeni su i plaćeni računi, ali i neizmirena potraživanja, tako da im se teško može desiti da neki račun previde. Ipak, u „Infostanu“ savetuju građane da uplatnice o plaćenim računima za komunalne usluge čuvaju najmanje tri godine, posebno ako su ulagali reklamacije ili je došlo do promene vlasnika stana, ali i ako se vodi sudski spor. Postupak prinudne naplate računa „Infostana“ pokreće se u roku od godinu dana.
RAČUN ZA MOBILNE TELEFONE  GODINU DANA Zakon o obligacionim odnosima važi i za račune za mobilne telefone, što znači da i oni zastarevaju za godinu dana. Zato i uplatnice o plaćenim računima treba čuvati najmanje godinu dana, posle čega ih slobodno možete baciti. Ako se desi da je potrošač neki od računa prevideo da plati, na njegovu obavezu će ga mobilni operater podsetiti već uz račun za sledeći mesec, ali i SMS porukom.
TV PRETPLATA ZASTAREVA ZA GODINU I dugovanja za televizijsku pretplatu zastarevaju za godinu dana. Ukoliko u tom roku niste dobili opomenu pred tužbi ili tužbu, možete smatrati da su vaša neplaćena potraživanja starija od godinu zastarela.
Preuzeto sa Kurir
Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: