Naplata u vrtićima: Nekim roditeljima odšteta 3.000 evra!

Zaštitnik građana tvrdi da je cena vrtića bila nezakonita od 2010. do 2014. godine. Saša Janković gradskoj upravi preporučio da “nađe način da se umanje posledice propusta”

AKO bi Gradska uprava poslušala preporuku zaštitnika građana, koji je potvrdio da su vlasti (kako prethodna tako i sadašnja) skoro pet godina, od marta 2010. do kraja 2014. naplaćivale nekoliko puta veće račune za boravak mališana u vrtiću nego što je to bilo zakonom propisano, pojedini roditelji bi mogli da računaju na odštetu od skoro 3.000 evra?!

naplata vrtića

Obeštećenje koje bi mame i tate trebalo da dobiju zato što su plaćali više od 20 odsto od ekonomske cene dostiže sumu od preko 300.000 dinara za jedno dete, ako je mališan, recimo, pohađao vrtić 10 meseci godišnje! Uzimajući u obzir, da je ekonomska cena boravka u obdaništu u tom periodu bila 13.330 dinara, najveći račun trebalo je da bude 2.600 dinara. Međutim, najviši iznos koji su roditelji plaćali do kraja 2012. bio je oko 8.700 dinara, što je čak 6.000 dinara više. U januaru 2013. obdanište je poskupelo, pa je najveći račun bio 9.705 dinara, iako je ekonomska cena ostala ista. Tako su roditelji u tom periodu imali za 7.000 dinara veće račune.

Od januara je počeo da se primenjuje novi pravilnik o plaćanju vrtića, a povećana je i ekonomska cena za 100 odsto. Roditelji sada plaćaju 20 odsto što iznosi 5.540 dinara i ona važi za oko 17.000 porodica, dok oko 5.200 mališana ima pravo na besplatan boravak u vrtiću.

U SMEDEREVU VRAĆAJU NOVAC?

Gradska uprava Smedereva je podržala inicijativu roditelja za povraćaj novca zbog nezakonito naplaćenih računa. Roditelji mogu da podnesu zahteve gradskoj upravi za obeštećenje, a u proseku je to oko hiljadu evra. Posebna radna grupa razmotriće da li će novac biti vraćen ili će se smatrati preplatom. Preplaćeni iznosi će biti vraćeni u ratama.

TRAŽE PRAVDU I PARE NA SUDU

Zaštitnik građana je preporučio nadležnima ne samo u Beogradu, nego i u drugim gradovima, da nađu načina kako će obeštetiti roditelje za preplaćene račune.

Po ranijim izjavama, izvesno je da gradska uprava u prestonici to neće učiniti, ali će većina roditelja, koji su se već i organizovali, ipak potražiti pravdu na sudu.

 

Preuzeto sa Večernje novosti.

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: