OTKRIVAMO: Da li po zakonu moramo da plaćamo kaznu za parking?

Doplatna karta piše se na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, a na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio. Takođe, vozaču nije uručena lično već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja

parking kaznaJedna od najvećih dilema među vozačima automobila u Srbiji glasi: Da li moramo da plaćamo kaznu koju nam izda “Parking servis” ili su u pravu svi oni koji tvrde da ova kompanija nema pravo da izdaje doplatnu kartu, jer ona predstavlja kaznu, a „Parking servis” nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlašćen za to. U slučaju neplaćanja parkinga, „Parking servis” ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoračili ,tj. onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor.

Ako je sat parkiranja 50 dinara, a vi niste platili 3 sata, onda je to 150 dinara. Za ta 3 sata kontrolor bi trebalo da vam izda račun koji treba platiti u roku od 7 dana. U slučaju da se to ne plati, Parking servis ima pravo po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da naplati sudskim putem račun od vas (sa kamatom i sudskim troškovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaćeni racun). Međutim, “Parking servis” nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a on nije zakonski ovlašćen za to. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

Javno preduzeće ima ovlašćenje od Grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja. Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj. Neplaćanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivičnom zakonu,niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu.Da se vozilo ukloni paukom ili postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila (lisice) nalog izdaje saobraćajni policajac samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje saobraćaja po odredbama ZOBS-a clan 278 stav 12., što znači da Parking servis to ne može da radi ako nije plaćeno parkiranje. Policija nije nadležna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje. Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obeleženog za parkiranje ako vam je isteklo vreme ili niste platili parking. Ako je „Parking servis” bez naloga policajca odneo vozilo ili blokirao vozilo “lisicama” treba prijaviti krađu i blokadu Policiji i uzeti potvrdu o prijavi krađe i blokade (što je policija dužna da izda) s kojom možete preko suda nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Ustavni sud Srbije je 12. maja 2011. godine proglasio da je gradska (opštinska) odluka o plaćanju doplatne karte -kazne na zoniranom parkingu – protivzakonita i da sekazna parking obustavi izdavanje doplatnih karti. To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud neće prihvatiti. Poseban problem je što je doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, a na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio. Takođe, vozaču nije uručena lično već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja, već je to predviđeno gradskom (opštinskom) odlukom koja olakšava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona. Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. To ovlašćenje sigurno nema Parking servis.

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Lepo je to sto ima neko ko moze da vam kaze koja su vasa prava da vas neko na ulici ne vuce za nos o tome sta oni mogu na sudu

Pa da mnogo su pametni ovi iz parking servisa svuda gde su ranije stojali znakovi zabranjeno parkiranje oni su ih skinuli i na istim tim mestima obelezili i sad naplacuju parking….pa kako je tu nekad bilo zabranjeno a sad nije zabranjeno naveo sam primer iz Nisa a ima ih sigurno i u drugim gradovima……sve to treba da se unisti kakva naplata parkiranja …..Ovo je lopovluk pa nema gde vise,,,ali neka docice opet 5 oktobar ali malo gori od onog……..

Drago mi je da se neko setio i malo cesce postavlja ovaj clanak … jer prilikom registracije placamo porez za puteve a parking sluzba ne odgovara za ostecenje vozila na parkingu ili nedaj Boze za kradju vozila sa parkinga gde se naplacuje parkiranje. Meni su ostetili vozilo ali to moram iz svojih novaca , iako imamo placena osiguranja kao i parking . ZA OTIMANJE NOVACA NIKO NE PRIHVATA ODGOVORNOST ! A KADA PADNE SNEG NECE BITI KO NI DA OSPOSOBI PARKING , BOLJE BI BILO DA PLATE LJUDE I DA KUPE LOPATE A SNEG IZNESU VAN GRADA KAO STO TO RADE U SVIM NORMALNIM GRADOVIMA SIROM EVROPE … AKO VEC HITAMO U NJIHOV ZAGRLJAJ . A ONI I ODGOVARAJU ZA VOZILA I NJIHOVA OSTECENJA !

Odusevljen sam ovim clankom-ali bukbalno ODUSEVLJEN. Ja sam u Sokobanji plati 2 kazne. Prvu pre dve goidine i to samo zato sto sam prekoracio vreme za 1 minut, ej jedan minut me kostai 1200dinara.Drugu kaznu sam plati 2012.godine kada su mi stavili “LISICE”, a nisam parkirao na naplatnom mestu vec na zelenoj povrsini. Mislio sam da me tu ne mogu kazniti.Morao sam da ih zovem mobilnim i objasniti da ne mogu do njih pesive jer sam bolestan.Dosao je Parking servis skinuo mi lisice i morao sam da platim 1.800 dinara, pa potom otisao kod njih da mi izdaju potvrdu da sam izmirio dug.
Hvala Vam na ovom clanku, sada znam sta mi je cinitu u slicnim situacijama.
Pozdrav iz prelepe Sokobanje.
Aleksandar Bogicevic.
PS. Gosti koji dolaze u ovu lepu banju placaju li placaju kazne, neznajuci da je to protivzakonito, pa ovom prilikom zelim da im skranem paznju na to.