Nepropisno parkiranje i komunalna policija

Nepropisno parkiranje i komunalna policija

 

Nepropisno parkiranje i komunalna policija

Ako vozilo u Beogradu nepropisno parkirate na zelenim površinama, pešačkom prelazu ili parking mestu za invalide, to će vas koštati 5.000 dinara.
Narandžasta obaveštenja, koja komunalni policajci od prvog februara ostavljaju na nepropisno parkiranim vozilima u svim delovima grada, služe da bi vozači saznali da su počinili komunalni prekršaj, piše Politika.
Kako kažu u Komunalnoj policiji, reagovanje njihovih pripadnika u situacijama kada neko nepropisno parkira vozilo nije novina. Oni su i do sada na osnovu odluke o komunalnom redu i o javnim parkiralištima to činili, ali nisu o tome obaveštavali prekršioca već su pokretali prekršajni postupak.

parking nepropisno“Do sada smo kontrolisali da li je neko u prekršaju, odnosno da li se nepropisno parkirao. Ranije se dešavalo da, ako vozača ne zateknemo u vozilu, pokrenemo prekršajni postupak, a da on tek kada dođe kod sudije za prekršaje sazna zbog čega je pozvan”, objašnjava Boban Rajčić, pomoćnik načelnika Komunalne policije.

Kako dodaje, uvođenjem obaveštenja vozača odmah informišu da je u prekršaju i da ima rok od osam dana da plati mandatnu kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 5.000 dinara. U suprotnom, ako ne plati taj iznos, pokreće se prekršajni postupak kod nadležnog prekršajnog suda. kaznu može da plati i na licu mesta.

Rajčić ističe da se nadležnosti njihovih pripadnika i zaposlenih u JKP „Parking servis” ne poklapaju jer se tačno zna za šta je ko zadužen, što je, kada je reč o nepropisnom parkiranju, utvrđeno odlukom Skupštine grada i zakonom o komunalnoj policiji.

“Parking servis” kontroliše zonirana parking mesta, odnosno tamo gde je ugrožena saobraćajna komunikacija. On deluje u saradnji sa pripadnicima saobraćajne policije i komunalne inspekcije, koji imaju ovlašćenja da daju nalog za podizanje nepropisno parkiranog automobila. Komunalna policija reaguje ako je vozilo parkirano na zelenim površinama, pešačkom prelazu, parking mestu za invalide, kaže Rajčić.

 

Izvor: B 92.

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: