OD 1. MARTA PRESUDE ODMAH: Posle trežnjenja pravo u zatvor

– Nakon što ga sudija kazni, vozač ima pravo žalbe osam dana, a Apelacioni sud žalbu mora da reši za najviše tri dana – izjavio je predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović i dodao da će vozač rezultat žalbe sačekati u zatvoru.dozvola advokat

Po novom zakonu o prekršajima, vozači za koje policija utvrdi da imaju 1,2 promila alkohola u krvi ili više, od subote, 1. marta, posle trežnjenja ići će direktno kod dežurnog sudije za prekršaje, a zatim i u zatvor u slučaju da to bude kazna. Po istom postupku biće kažnjeni i svi vozači koji odbiju alko-test ili pokušaju da pobegnu policiji. – Vozač će najpre provesti 12 sati u treznilištu. Nakon toga, saobraćajna policija opet meri procenat alkohola u krvi. Kada alkometar pokaže nulu, izvode vozača iz pritvora i vode ga kod prekršajnog sudije. On mu na licu mesta izriče izvršnu kaznu. To znači da će pijanim vozačima odmah biti oduzeta dozvola, izrečena novčana kazna i upisani kazneni poeni – ističe direktor Komiteta za saobraćaj Damir Okanović.

Policija će pred sud izvoditi vozače i zbog prebrze i nasilničke vožnje, prelaženje pruge kada su rampe spuštene i zbog bežanja od policije, prenosi Blic. – Sve su to prekršaji za koje postoje neoborivi dokazi. Za pijanstvo to je alkometar, za brzu vožnju to je radar sa kamerom. Za nasilničku vožnju i bežanje od policije sudiji će biti dovoljan snimak koji zabeleže kamere koje nose saobraćajni policajci ili snimci sa policijskih automobila. Sa snimcima i fotografijama problem dokazivanja neće postojati – objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji. Komiteta za saobraćaj predložio je da se u nekim slučajevima obavezno izriču zatvorske kazne umesto novčanih. – Mi tražimo da se insistira na izricanju zatvorske kazne ako je vozač u poslednje dve godine osuđivan za neki od ovih prekršaja.

Postoji mogućnost i da se oduzima vozilo višestrukom povratniku, i to sudije moraju da imaju u vidu – apeluje Okanović. Vozači imaju pravo žalbe, ali da to ne odlaže momentalno kažnjavanje, kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović. – Nakon što ga sudija kazni, vozač ima pravo žalbe osam dana, a Apelacioni sud žalbu mora da reši za najviše tri dana. To znači da će presuda biti pravosnažna za najmanje četiri dana ako se vozač žali odmah, ili za najviše 11 dana ako čeka poslednji, osmi dan za podnošenje žalbe – objašnjava Marinović i dodaje da su sudije spremne i obučene za skraćene postupke. Vozač koji je kažnjen zatvorom sačekaće rezultat žalbe – u zatvoru – kaže Marinović.

 

Izvor: www.telegraf.rs

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: