Procedura promene prezimena

Zbog visokih cena taksi sve manje pripadnica lepšeg pola se odlučuje da promeni lična dokumenta. Za razna neophodna uverenja potrebno je najmanje 6.500 dinara. Najavljena izmena zakona.

 

promena prezimenaI pored razvoda neke žene zadrže prezime.

Da bi posle udaje promenila prezime, ili posle razvoda vratila devojačko, žena u Srbiji danas mora da izdvoji pravo malo bogatstvo. Zato se, iz ekonomskih razloga, a ne zbog feminizma, sve veći broj dama odlučuje da zadrži staro.

A čak i kad ga promene, kako priznaju matičari, sve dok ne „prigusti“, novopečene supruge ne menjaju lična dokumenta. Ukoliko ne putuju, pa im nije potreban pasoš, to može da potraje i nekoliko godina.

– Po sklapanju braka matičar dostavlja izveštaj, koji se upisuje u knjigu rođenih i venčanih. Da bi formalizovala svoje udato prezime, žena mora da podnese izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz kljige venčanih i uverenje o državljanstvu, kao i da plati taksu za promenu prezimena – kaže Milena Stanisavljević, matičar iz beogradske opštine Savski venac, najvećeg matičnog područja u Evropi.

 

Milijarde za papire:

 

Građani Srbije godišnje, prema računici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, samo za vađenje krštenica, venčanica, uverenja o državljanstvu i ostalih izvoda, potroše neverovatnih 9,27 milijardi dinara!

Vađenje krštenice u ovoj opštini košta 400 dinara, venčanice isto toliko, a uverenje o državljanstvu 700. Uz taksu to je više od 1.500 dinara, jer su u nekim opštinama ovi papiri i skuplji.

Ali to je samo početak. Dame koje imaju novo prezime moraju i da imaju nova dokumenta – ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, ako voze… Menjaju se i radna i zdravstvena knjižica, upisuje se novo prebivalište, menjaju podaci u banci i drugim institucijama.

Samo vađenje lične karte košta 1.139 dinara, pa vađenje pasoša 3.600, taksa za promenu prebivališta je 560, a promena vozačke dozvole zbog promene prezimena 1.546. Najjeftinija je promena prezimena u radnoj knjižici, jer je za to, kako su nam objasnili u beogradskoj opštini Stari grad, potrebna fotokopija lične karte i izvod iz knjige venčanih (400 dinara). Ispravka prezimena se – ne naplaćuje.

Sve u svemu, za najosnovnija dokumenta ženi je potrebno minimum 6.500 dinara!

– Mnoge žene, baš zato što nemaju para, sve dok mogu ne menjaju dokumenta. Govorim iz ličnog iskustva. Onda se desi da se razvedu, pa se svi zapanje otkud im u izvodu iz matične knjige rođenih i venčanih različito prezime od onog u ličnoj karti ili pasošu – kaže jedna od matičarki iz Starog grada.

Ništa jeftinije nije ni vraćanje na devojačko prezime, ako se žena razvede. Naprotiv, umesto da joj posle svih trauma pomogne, država će gledati da je „odere“. Ukoliko pokrene postupak za promenu ličnog imena i prezimena 60 dana od razvoda, može da iskoristi pravo na takozvani skraćeni postupak, za koji su joj potrebni izvodi iz matične knjige rođenih i venčanih, izvod o državljanstvu, lična karta i plaćena taksa od 700 dinara. Sve u svemu, 2.200 dinara.

promena prezimena

RAZLIČITE CENE OSIM u opštini, pojedina dokumenta moguće je izvaditi i u sudu, i to daleko povoljnije. Tako, recimo, saglasnost da drugi roditelj može da izvede dete iz zemlje u opštini košta oko 1.000 dinara, a u sudu oko 300.

Ako ovaj rok prođe, ide se na klasičnu promenu prezimena i broj dokumenata se povećava, pa je potrebno i uverenje da osoba nije pod istragom, presuda o razvodu, poresko uverenje (da nije dužna porez), fotokopija lične karte, i 700 dinara taksa. Tako iznos raste.

– Cene promene prezimena, mada su i dalje mnogima skupe, jeftinije su nego pre dve godine, kada je samo taksa koštala 2.500, i za promenu je bila potrebna saglasnost muža, dok danasžena samostalno o tome odlučuje – konstatuje Milena Stanisavljević.

Nadu da će stvari od sledeće godine ipak biti malo bolje daju najavljene promene zakona o opštem upravnom postupku. On će se pred poslanicima naći tokom jesenjeg zasedanja, a građani ubuduće neće morati da prilažu krštenicu, potvrdu o državljanstvu i druge izvode da bi dobili novu ličnu kartu ili pasoš. Organi uprave moraće sami da pribave podatke koji se vode u službenim evidencijama i javne isprave koje se na osnovu njih izdaju.

 

Preuzeto sa Pravniportal.rs