Beogradski advokati stupili danas u štrajk upozorenja

Beogradski advokati stupili su danas u petodnevni štrajk upozorenja, tokom kog neće zastupati stranke čak ni u hitnim predmetima, jer su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu.

beogradski advokati

Predsednik Discplinskog suda i Advokatske komore Beograda (AKB) i jedan od organizatora šrajka advokat Dragan Palibrk rekao je Tanjugu da će advokatura ići do potpunog ispunjenja tog zahteva da se poreska rešenja vrate na nivo iz 2013. godine jer su ona bila zasnovana na zakonu dok su ova, čije se poništavanje traži, zasnovana na uredbi ministarstva finansija.

Palibrk je istakao da uredba ne može da bude jača od zakona i dodao da je spornom uredbom predviđeno povećanje za 40 odsto poreskih nameta advokaturi.

“Na to je Poreska uprava dodala još niz kriterijuma pa onda za određene kolege povećanje poreskih nameta iznosi i do 200-300 odsto”, rekao je advokat ukazujući da je zabluda da su svi advokati milioneri.

On je pdosetio da advokati imaju još mnogo zahteva prema državi kao što su milionski iznosi za neisplaćene službene odbrane, ali da zbog toga nikada nisu obustavljali rad i da je nepravedno da im država sada daje nove namete.

Predsednik Disciplniskog suda AKB pozvao je sve svoje kolege da ispoštuju skupštine i Upravnog odbora komore o obustavi rada.

Obustava rada trebalo bi da potraje do 24. juna i za to vreme advokati neće izlaziti na ročišta, o čemu će obavestiti sudove.

Obustavom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, ukljucujući i pritvorske predmete, kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

Odluka Skupštine AKB o obustavi rada doneta je 31. maja, kao i zahtev Ministarstvu finansija, da stavi van snage nova poreska rešenja.

O odluci su obavesteni Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca kao i sve Advokatske komore u Srbiji.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić je u petak na konferenciji za novinare objasnio da je ovogodišnje višestruko povećanje poreza za 95 odsto advokata postalo nepodnošljiv namet, što će, kako je naveo, mnoge primorati da zatvore kancelarije.

“Ono što smo ranije mesečno plaćali 20.000 dinara – zakup, komunalije, sada ide i do 80.0000 – 90.000 dinara”, rekao je Šoškić na konferenciji za novinare i naveo da u Beogradu ima oko 4.000 advokata.

On smatra da je oporezivanje nezakonitno, jer je, kako je naveo, vladina uredba u suprotnosti sa Zakonom o porezu na dohodak građana. Zato advokati traže da plaćaju paušal u visini prošlogodišnjeg iznosa.

Sviđa vam se članak?

Kliknite na neki google oglas u tekstu da nas podržite…

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:.

Izvor: Tanjug