BRAKORAZVODNA PARNICA I LJUBIMCI: Ko dobija psa na sudu?

 

razvod ljubimac

 

Razvod je uvek ružna stvar, čak i onda kada je sporazumni. Kraj braka na ovaj način često ume da izazove puno stresa, a (bivši) supružnici ponekad ne biraju sredstva da dođu do svojih ciljeva. Pored njih, najviše pate treća lica koja nisu svojom voljom uvučena u sve to, pa je poznato da deca preživljavaju razne traume iz tog perioda. Međutim, ono što se manje zna jeste to da ni ljubimci nisu imuni na ovaj stres, koji se kod njih ispoljava kroz poremećaje ponašanja. Saznajte na koji način deluje na njih, ali i kome pripadaju posle razvoda i kako ih naš zakon tretira

razvod pas

Pitanje kućnih ljubimaca nije posebno regulisano odredbama važećeg Porodičnog zakona, već se kućni ljubimac tretiraju kao pokretna stvar, navodi za Ljubimci.Telegraf advokat Mirjana Milić Drvenica.

– Ukoliko je ljubimac stečen poklonom isključivo jednom supružniku tada bi naravno njemu i pripao, a ukoliko bi poklon bio zajednički (na primer svadbeni), ljubimac bi ušao sa svojom vrednošću u podelu, kao i svi drugi pokloni. Isto bi se dogodilo i ukoliko bi ljubimac bio kupljen u toku trajanja braka zajedničkim sredstvima, a ako bi jedan od supružnika mogao da dokaže da je ljubimca kupio sredstvima od svoje imovine, onda bi njemu i pripao – navodi advokat Drvenica.

Zanimalo nas je i šta se dešava ukoliko neko uputi žalbu na odluku o podeli ljubimca, zbog veće privrženosti drugom supružniku.

– Ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se pred sudom mogla dokazivati veća privrženost kućnog ljubimca jednom od supružnika ili neki bolji uslovi koje bi jedan od supružnika mogao pružiti, a na osnovu kojih bi sud imao pravo da utvrdi kako ljubimac pripada tačno određenom supružniku iz ovih razloga – objašnjava Drvenica.

tužan pas

Foto: sxc.hu/mavdbyl

Kako zaključuje advokat Mirjana Milić Drvenica, najbolje bi bilo da supružnici sporazumno odluče ko će zadržati ljubimca, a ukoliko do toga ne dođe, sud je isključivo ovlašćen da o kućnim ljubimcima sudi kao o svakoj drugoj imovini i da deobu izvrši prema vrednosti imovine, a na osnovu doprinosa svakog supružnika u sticanju.

I ljubimci pate usled razvoda

Posle razvoda vlasnika, kod mačaka i pasa često dolazi do pojave poremećaja u ponašanju, saopštilo je britansko društvo za zaštitu životinja PDSA.

Kod pasa najčešće dolazi do samopovređivanja i poremećaja u obavljanju nužde, dok mačke imaju tendenciju da “sisaju” razne predmete (ćebad, odeća) kako bi se oslobodile stresa koji vlasnici prenose na njih.

Iz ovog udruženja apeluju na sve vlasnike koji su pred razvodom ili su se razveli da ne zanemare ni svoje ljubimce i svima olakšaju da ovaj period prođe što bezbolnije po sve učesnike.

(ljubimci.telegraf.rs/autor: Sanja Ćurčić)

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: