Evo kako da LEGALIZUJETE vaš NELEGALNO IZGRAĐENI OBJEKAT u samo ŠEST KORAKA

Nelegalne kuće, stanovi, garaže, lokali, mogu da se legalizuju podnošenjem zahteva u opštini na kojoj se sporni objekat nalazi

legalizacija

Ukoliko još niste podneli zahtev za legalizaciju vašeg nelegalno izgrađenog objekta treba da znate da još uvek nije kasno.

Novi Zakon o legalizaciji trebalo bi da konačno reši problem divlje gradnje, a vlasnici nelegalnih objekata da uknjiže svoje kuće, stanove i lokale bez većih problema.

Kuće, stanove, garaže, lokale, građani mogu da legalizuju u svojoj opštini, a evo i kako:

1. Pripremite dokaz da je nekretnina u vašem vlasništvu (vlasnički list, ugovor o kupoprodaji, rešenje o ostavinskoj raspravi…).

2. Unajmite projektanta koji će vam napraviti izveštaj o zatečenom stanju koji posle morate imati kada predajte zahtev za legalizaciju.

3. Predajte u vašoj opštini zahtev za legalizaciju, uz prethodno pripremljeni izveštaj projektanta o zatečenom stanju.

4. Uplatite odgovarajuću taksu. Ovo se uplaćuje tek kada vas opština obavesti da je izveštaj o zatečenom stanju u redu i da imate pravo na zahtev za legalizaciju. Pravo na legalizaciju neće imati oni čija je imovina na klizištima, javnim površnima i u najužoj zoni zaštićenih prirodnih dobara.

5. Dostavite opštini dokaz da ste uplatili traženu taksu.

6. Zatražite od opštine rešenje da ste legalan vlasnik na osnovu kojeg ćete otići u Katastar nepokretnosti, gde su obavezni da bez ikakve dalje nadoknade upišu vaše vlasništvo nad sada legalnim objektom.

Oni koji su već ranije podneli zahtev za legalizaciju treba da prate samo korake od broja 4 do 6.

(Telegraf.rs)

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: