Izvršitelji uskoro nadležni za sva izvršenja, izuzev dva

Profesionalni izvršitelji trebalo bi da uskoro, shodno novim predloženim zakonskim rešenjima, postanu nadležni za sprovođenje svih izvršenja, izuzev izvršenja u porodičnim sporovima i prilikom vraćanja zaposlenog na rad.

izvršitelji

Profesionalni izvršitelji, koji će se ubuduće zvati “javni izvršitelji” trebalo bi da uskoro, shodno novim predloženim zakonskim rešenjima, postanu nadležni za sprovođenje svih izvršenja, izuzev izvršenja u porodičnim sporovima i prilikom vraćanja zaposlenog na rad koja ostaju u nadležnosti sudova.

Izvrsitelji ostaju i dalje isključivo nadležni za naplatu potraživanja na osnovu računa za komunalne ili srodne usluge.

Pored toga, novim predlogom zakonom koji bi vlada narednih dana trebalo da uputi u skupštinsku proceduru, biće omogućeno da i stari izvršni predmeti, kojih ima blizu dva miliona, budu dodeljenji izvršiteljima.

Tako će poveriocima biti omogućeno da se u zakonom predviđenom roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona, izjasne da li žele da sud završi postupak ili da se predmet ustupi izvršitelju, ukazala je u izjavi za Tanjug pomocnik ministra pravde Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, najveći broj starih izvršnih predmeta, u kojima je postupak započeo pre početka rada izvršitelja, čine komunalni predmeti, oko 80 odsto.

“Ti predmeti će, shodno zakonskim rešenjima, moći da se dodele u rad izvršiteljima koji su svakako u prethodne tri godine pokazali da mogu efikasno i u znatno kraćem roku da reše ove predmete”, naglasila je Kuburović.

Ona je podsetila da su komunalna preduzeća i do sada pokazivala zainteresovanost da se stari izvršni predmeti dodele u rad izvršiteljima.

Zakonske novine predviđaju da sudovi ubuduće odlučuju samo o predlogu za izvršenje, nakon čega će se predmeti prosleđivati u rad izvršiteljima, kao i o pravnim lekovima u postupku izvršenja, napomenula je pomoćnik ministra pravde.

Prema njenim rečima, na taj način će osnovni i privredni sudovi biti znatno rasterećeni, s obzirom da samo sprovođenje izvršenja podrazumeva preduzimanje više radnji i veće angažovanje suda, a traje i znatno duže u odnosu na samo odlučivanje o predlogu za izvršenje.

Jedna od bitnih novina budućeg zakona je da se u postupak izvršenja vraća žalba.

Mogućnost ulaganje žalbe je znatno revidirana nakon održane javne rasprave, tako da se prema važećem nacrtu žalba može izjaviti samo u četiri situacije.

Na taj način će se pružiti bolja pravna zaštita izvršnih dužnika, ali će doprineti i ujednačavanju sudske prakse u osnovnim i privrednim sudovima, s tim što žalba neće odlagati izvršenje, a o žalbi će odlučivati neposredno viši sud, ukazala je pomoćik ministra.

Novi zakon nastoji da precizno uredi sistem odluak u izvrsnom postupku, navela je Kuburović i istakla da se zakonom uvodi mogućnost da i izvršitelji donose rešenja, a do sada su donosili zaključke, jer se smatra da za iste postupke koje sprovode izvršitelji i sud ne treba da se pravi razlika.

Protiv resenja je moguće izjaviti prigovor, negde i žalbu, a protiv zaključaka nije.

Nacrt zakona, medutim, uz proširenje ovlašcenja izvršitelja pojačava i njihovu disciplinsku odgovornost kao i uslove za imenovanje odnosno zadržavanje imenovanja.

Za izvršitelja će tako ubuduće moći da se imenuje lice koje je pored ispita za izvršitelja položilo i pravosudni ispit, a izvršitelji koji su imenovani za vreme važenja starog zakona imaće naknadni rok da polože pravosudni ispit.

Nacrt zakona predviđa da javni izvršitelji i njihovi zamenici do 1. januara 2018. godine polože pravosudni ispit, a u suprotnom će biti razrešeni.

Naziv te profesije, koja je u pravosudni sistem Srbije uvedena 2012. godine, menja se u “javni izvršitelj” u skladu sa javim ovlašcenjima će im biti preneta u postupku sprovodenja izvršenja.

Novi zakon preciznije reguliše oblast disciplinske odgovornosti izvršitelja i jasno razgraničava nadležnost Komore izvršitelja i Ministarstva pravde kako u pogledu nadzora nad radom izvršitelja tako i u pogledu disciplinske odgovornosti.

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je prošle sedmice da će sudske takse za izvršenje biti smanjene za 30 odsto, kao i da će biti umanjene i naknade za izvršitelje izmenom Pravilnika o nagradama i troškovima izvršitelja.

“Zajedno sa novim ZIO biće sprovedene i intervente izmene Zakona o sudskim taksama, jer želimo da stvorimo efikasniji ali i jeftiniji sistem izvršenja”, rekao je ministar Tanjugu.

Reč je o sudskim taksama za predlog za izvršenje koje će biti niže kada izvršenje sprovoditi javni izvršitelji u odnosu na takse kada izvrdsrnje sprovodi sud, a takosđe neće postojati taksa na rešenje o izršenju, tako da će poveriocima biti umanjeni troškovi za pokretanje izvršnog postupka

Preuzeto: Večernje novosti

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: