KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Banke će morati da vrate uzeti novac

Donete još dve pravosnažne presude protiv banaka koje su jednostrano povećavale kamate na kredite u francima

kredit u švajcarcima
BEOGRAD – Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da su u proteklih deset dana donete još dve pravosnažne presude protiv banaka koje su jednostrano povećavale kamate na kredite u otplati u švajcarskim francima.

Osuđene banke su od 2008. do 2011. jednostranim odlukama, bez ekonomskog i finansijskog obrazloženja, u trenutku kad je referentna kamatna stopa Libor padala, kao i bez saglasnosti klijenata u vidu potpisanih aneksa, povećavale kamate na kredite.
– Sud je doneo presudu da je ovakvo ponašanje banaka nezakonito, poništio je sporne delove ugovora koje upućuju na promenu poslovne politike banke kao obrazloženje za korekciju kamate, te će u daljem postupku biti utvrđivani tačni iznosi novca koje će banke morati da vrate uz pripis odgovarajuće zatezne kamate – navedeno je u saopštenju udruženja, uz opasku da je utvrđeno i „da se banke nisu pridržavale načela savesnosti i poštenja“ sadržanih u Zakonu o obligacionim odnosima.

Do sada je, kako se dodaje, doneto ukupno pet pravosnažnih presuda protiv banaka po istom osnovu, više od 50 prvostepenih presuda, a preko Efektive u ovom trenutku vodi se još oko 1.000 sporova po istom osnovu.

Donete su i tri prvostepene presude u kojima su poništeni celi ugovori o kreditu i u kojima je sud zabranio bankama da prodaju založene nepokretnosti.

 

Izvor Kurir.info

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: