Krivično delo ubijanja i mučenja životinja član 269

krivično delo vaš advokatOvde se u stvari štiti čovek a ne životinja. Štite se osećanja koje čovek ima prema životinjama i njegova odgovornost koju on prema njima treba da ima.

Iako je čovek u cilju svog opstanka prinudjen da ubija žvotinje on to može i treba da radi samo na način koji je dostojan čoveka.

Radnja izvršenja osnovnog oblika jeste ubijanje, mučenje ili povredjivanje životinja. Radnja mora biti protivpravna.
Radnja mučenja i povredjivanja su često medjusobno povezane, mada to nije nužno. I ovde se to mora činiti protivno propisima..

Mučenje prestavlja pričinjavanje nepotrebnih patnji životinji.  Prvo po intezitetu to mora biti nanošenje velikih patnji životinji.  Drugo nanošenje bola životinji mora biti preduzeto bez racionalnog razloga i opravdanog cilja.

Objekt radnje može biti bilo koja životinja.

Izvršilac može biti i vlasnik životinje. Ukoliko se ubija tudja životinja javlja se problem odnosa sa krivičnog dela uništenje ili oštećenje tudje stvari.

Teži oblik postoji u slučaju kada se delo izvrši prema većem broju životinja, ili u odnosu na životinje koja pripada posebnom zastićenim životinjskim vrstama.

 

Krivično delo:

  • Ubijanje i mučenje životinjaČlan 269.

(1)        Ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2)        Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

 

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: