Nezakonita naplata računa za vrtić: Roditelji imaju pravo na odštetu

Vrhovni kasacioni sud izneo stav o naplati čuvanja mališana u obdaništima. Cena boravka dece nije bila u skladu sa zakonom.

naplata vrtića

CENA boravka dece u vrtićima u pojedinim gradovima nije bila u skladu sa zakonskim odredbama, a roditelji imaju pravo da traže naknadu štete. Ovo je pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, kojem su se obratili osnovni sudovi, tražeći mišljenje radi ujednačavanja sudske prakse, zbog velikog broja tužbi roditelja širom Srbije i različitih stavova sudija u pogledu pravnog osnova za ostvarivanje prava građana.

Stav najviše sudske instance u državi je da reč o nanošenju materijalne štete korisnicima usluga, ali da nema elemenata za delo neosnovanog bogaćenja. Ova pravna kvalifikacija propisuje da je rok za naknadu štete tri godine od dana podnošenja tužbe. I apelacioni sudovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, konstatovali su da su lokalne samouprave postupale nezakonito, jer su utvrdili cene vrtića suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o predškolskom obrazovanju, neprimenjujući merila za utvrđivanje cena boravka u vrtićim predviđenih Pravilnikom iz 1993. godine.

Nekoliko stotina roditelja već je podnelo tužbe protiv gradova i predškolskih ustanova. U glavnom gradu su održana i prva ročišta, posle kojih je naloženo da se uradi veštačenje. Nova ročišta zakazana su za jun. Prema nekim računicama, roditelji bi na ime preplaćenih računa za četiri godine trebalo da dobiju između 250.000 i 300.000 dinara po detetu.

Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Na uplatnicima su bili mnogo veći iznosi od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene. Tako su roditelji u Beogradu, tokom četiri godine plaćali skoro četiri puta više. Umesto 2.600 dinara, koliko je iznosila petina od ekonomske cene, svakog meseca su uplaćivali čak 9.700 dinara.

NOVI PRAVILNIK

OD 1. januara 2015. godine računi za boravak dece u vrtićima počeli su da se obračunavaju po zakonskim propisima. Tako roditelji sada plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, dok lokalne samouprave pokrivaju 80 odsto troškova. U glavnom gradu cena je 5.700 dinara za mesec dana.

Preuzeto sa sajta  www.novosti.rs

Dragi čitaoci portala Vasadvokat.com, mi ne kupujemo posete, odnosno imamo samo vas. Ako vam se dopao ovaj članak, molim da ga podelite preko vaših društvenih mreža. Hvala! :) Vaš Advokat