Otpremnine i druge novine Zakona o radu

Sindikati nezadovoljni nekim rešenjima u predlogu Zakona o radu. Odredba da se ne plaća smenski rad najviše bode oči .

Sindikati najavljuju štrajk zbog zakona o radu.

otpremnina

Prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, kako saznaju „Novosti“, izbrisano je iz Nacrta zakona o radu. Zbog toga će, ukoliko se u narednih par dana ne pronađe kompromis po ovom pitanju, sindikati izaći na ulice. Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ u sredu će doneti odluku o daljim aktivnostima.

Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS, naglašava da su se u Nacrtu pojavile i neke odredbe koje su prethodno usaglašene između sindikata i poslodavaca, a u predlogu se sada nalazi treća verzija.

Pojavio se i novi problem oko zarada, pošto više nema naknade za smenski rad, a minuli rad se računa samo kod poslednjeg poslodavca, većini radnika plate će zbog toga biti umanjene za oko 10 odsto – kaže Mihajlović. – Dogovoreno je da se ne zadire u zarade, a na kraju nisu ispoštovali dogovor. Za nas je to potpuno neprihvatljivo. Po novom zakonu za odlazak u penziju otpremnina se smanjuje sa tri na dve prosečne zarade.

Naš sagovornik naglašava da je konačno usaglašeno utvrđivanje minimalne cene rada, s tim što su sindikati popustili. Tako umesto da se ona utvrđuje na svakih šest meseci, dogovoreno je da članovi SES-a pokrenu inicijativu za njeno korigovanje u slučaju kada su ugroženi pojedini ekonomski parametri, kao što su pad zaposlenosti u Republici ili potrošačka korpa.

Kako je najavljeno iz Ministarstva za rad, Socijalno-ekonomski savet trebalo bi o Nacrtu da se izjasni, najverovatnije do kraja ove nedelje. Ministar Vulin tvrdi da zakon neće smanjiti zarade.

– Prvi put će biti taksativno nabrojani koji su to razlozi za raskid ugovora o radu i biće jasna pravila koja će morati da se poštuju, jer je do sada, kada je reč o mogućnosti raskidanja ugovora o radu, nije bilo sve najjasnije – rekao je ministar Vulin. – Poslodavcima će biti olakšano zapošljavanje radnika, a „papirologija će biti mnogo lakša“.
Da bi olakšali mogućnost zapošljavanja, otpremnine će se isplaćivati samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, a kako je najavljeno, rešenja ovog zakona će važiti za sve radnike, uključujući i one u preduzećima u restrukturiranju.

Izvor: Večernje Novosti.

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:.