Poreske olakšice kod nasleđa i poklona

 

Nove poreske olakšice obuhvatile su sniženje poreske stope i kod poreza na nasleđe i poklon, ostavljajući na snazi odredbe koje su i ranije važile za oslobođenje od plaćanja poreza.

poreske olakšice

Lice koje je postalo vlasnik nepokretnosti po osnovu nasleđa ili poklona ne plaća porez ako se u odnosu na ostavioca, odnosno poklonodavca nalazi u prvom naslednom redu. U prvi nasledni red spadaju potomci, a to su na prvom mestu deca, i to kako bračna tako i vanbračna i usvojena.Unuci nasleđuju po tzv. pravu predstavljanja, u slučaju kada su deca ostavioca umrla ili iz drugih razloga ne mogu ili neće da naslede.

Kod poklona poklonodavac može odmah dati poklon unuku. Međutim, kako po Zakonu o nasleđivanju u prvi nasledni red ulaze svi potomci, ne bi trebalo da bude smetnji kod oslobođenja od plaćanja poreza u slučaju kada se ugovor o poklonu zaključuje sa unucima, ili kad su unuci naslednici.

Takođe, porez ne plaća ni bračni partner, ali ga plaća vanbračni partner po stopi od 2,5 odsto.

Kada roditelj nasleđuje ostavioca, takođe ne plaća ovaj porez. Međutim, kada poklonodavac zaključuje ugovor o poklonu sa svojim roditeljem kao poklonoprimcem, oslobođenje nije predviđeno.

Sticalac nepokretnosti po osnovu nasleđa ili poklona, koji se u odnosu na ostavioca ili poklonodavca nalazi u drugom naslednom redu po zakonskom redu nasleđivanja, a to se pre svega odnosi na braću i sestre ostavioca ili poklonodavca, plaća porez po stopi od dva posto ukoliko nepokretnost ne prelazi vrednost od 300.000 dinara. Za nepokretnost čija je vrednost veća od 300.000 dinara, plaća se 6.000 dinara plus 2,5 odsto na iznos preko 300.000 dinara.Sticalac koji se nalazi u trećem i daljem naslednom redu u odnosu na ostavioca ili poklonodavca plaća porez na nasleđe i poklon u visini 2,5 procenta. Ovde spadaju dede i babe ako su živi, odnosno njihova deca, tj. ujaci i stričevi ostavioca, odnosno poklonodavca, i njihova deca. Sticalac koji nije u srodstvu sa ostaviocem ili poklonodavcem plaća porez po stopi od 2,5 posto. Ukoliko se nasleđuje na osnovu testamenta, važe ista pravila o porezu kao kod zakonskog nasleđivanja.

 

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:.