Visina sudskih troškova

Isterivanje pravde može skupo da košta.Sudski troškovi i advokatska tarifa u sporu zbog nasledstva ili poplave u stanu – najmanje 300 evra.

visina sudskih troškovaNajviše sporova se vodi za uvrede i klevete, osiguranje vozila, nasledstva, zatim oko međa, smetanja poseda… Građani se na tužbu lako odlučuju, ali kada saznaju koliko ih sudski postupak može koštati, često se i pokaju.

Ukoliko, recimo, poslodavac preti otkazom ili drugom vrstom mobinga, tužba protiv njega može koštati najmanje 310 evra. Ako vam je stan poplavljen zbog komšijske cevi, sudski spor će koštati najmanje 200 evra. U jednoj advokatskoj kancelariji napominju da je reč o zvaničnom advokatskom tarifniku, s jednim ročištem, što je retkost, te da su troškovi u praksi mnogo veći.

Troškovi

Eventualna veštačenja, sudski troškovi i veliki broj ročišta lako podignu cenu sudskog.

– Imate dosta advokata čiji svaki papir košta 100 evra, a minimalan broj takvih dokumenata je u najboljem slučaju četiri ili pet – navodi naš sagovornik i dodaje da se mnogi parovi začude kada vide da će ih razvod braka koštati 300 evra.

Prvo se plaća pisanje tužbe koje advokati, prema zvaničnom tarifniku, naplaćuju 6.000 dinara. Plaća se i svaki izlazak na ročište, bilo da se ono održi ili ne, a zna ih biti i po nekoliko, zatim svaki podnesak sudu poput odgovora na tužbu (detaljnije u tabeli). Na kraju dolaze sudski troškovi, odnosno taksa koja košta minimalno oko 2.000 dinara. U vanrednim situacijama postoji i veštačenje gde sud nalazi veštaka, zatim dodatno izvođenje dokaza. Sudski troškovi se uz toku suđenja ne plaćaju, već se skupljaju na gomilu i plaća ih onaj ko izgubi spor.

Procenjuje se da sudski postupak u Srbiji u proseku traje oko dve godine.

Izmene Zakona o parničnom postupku su uvele institut trajanja parnice, ali sudski postupci i dalje dugo traju. Ročista se i dalje odlažu, rokovi probijaju, a na donošenje sudskih odluka se dugo čeka. Takođe, postupajuće sudije u predmetu se često menjaju – kaže Ivana Branković iz advokatske kancelarije „Branković“.

Ocena je da se građaninu isplati da vodi spor kada zajedno sa advokatom proceni da će ga dobiti.

Izvor: Danas.

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža: